Συνέντευξη με τη Χριστίνα Μιχαηλίδου συγγραφέα του βιβλίου "Ο Σκοταδούλης και ο Μανδύας της νύχτας"

 


Χριστίνα μου είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά να σε φιλοξενώ στις «Ιστορίες ζωής» μιας και η δική σου παιδική ιστορία έχει κάτι από τους παιδικούς μας φόβους: το σκοτάδι. Είμαι σίγουρη πως αν την διάβαζα τότε που ήμουν παιδί θα είχα δει το σκοτάδι με άλλο μάτι, αφού αυτό είναι ακόμα και σήμερα ένας από τους μεγαλύτερούς μου φόβους.

Ο Σκοταδούλης όμως έρχεται για να φωτίσει και να ομορφύνει τις νύχτες των παιδιών μας, αλλά και να τα διδάξει πόσο σημαντικό είναι τελικά η μέρα να παραδίνει την σκυτάλη στη νύχτα και παντού να επικρατεί σκοτάδι και ηρεμία.

Πριν μιλήσουμε για το όμορφο αυτό βιβλίο που εσύ υπογράφεις πάμε να σε γνωρίσουμε καλύτερα.

1.  Πες μας από που κατάγεσαι και με τι ασχολείσαι. 

Α  Αγαπητή Ζωή, ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία και την ευκαιρία που μου δίνεις να μιλήσω για το παραμύθι μου «Ο Σκοταδούλης και ο Μανδύας της νύχτας» από τις εκδόσεις  Οσελότος.

1.  Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, με καταγωγή από την Καρδίτσα. Σπούδασα Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με ειδίκευση στο Μάρκετινγκ και μεταπτυχιακό στον ίδιο κλάδο. Απασχολήθηκα σε θέσεις Πωλήσεων, Μάρκετινγκ και Διοίκησης Ανθρωπίνου Δυναμικού. Επίσης εργάσθηκα πολλά χρόνια ως καθηγήτρια στην εκπαίδευση ενηλίκων. Το τελευταίο διάστημα δραστηριοποιούμαι στην Συμβουλευτική Εκπαίδευσης και Επαγγελματικού προσανατολισμού. Είμαι παντρεμένη και έχω αποκτήσει δύο υπέροχες κόρες.

     Πότε ξεκινάει το ταξίδι σου με τη συγγραφή; Τι σημαίνει για σένα αυτό;

     Η ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων ξεκίνησε από την παιδική μου ηλικία και ήταν για μένα η μόνιμη συντροφιά μου. Παράλληλα ξεκίνησα και τη συγγραφή ποιημάτων και κειμένων βιωματικού χαρακτήρα. Τα χρόνια περνούσαν και το όνειρο μου να γίνω συγγραφέας παρέμενε ένας ευσεβής αλλά κρυφός πόθος. Ώσπου η πανδημία άλλαξε τα δεδομένα και τις ζωές μας. Έμεινα στο σπίτι, χωρίς εργασία και τότε αποφάσισα να μετατρέψω το πρόβλημα σε ευκαιρία και να παρακολουθήσω ένα Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής διαδικτυακά. Αυτό ήταν. Ένιωσα  ότι προσγειώθηκα στον πλανήτη που ονειρευόμουν, αυτόν της συγγραφής. Από τότε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μου είναι αφιερωμένο σε αυτό. Η συγγραφή αποτελεί για μένα μία ασπίδα επιβίωσης. Με προστατεύει από τα κακοτράχαλα μονοπάτια του μυαλού και της ψυχής.

3.  Πως προέκυψε η ιστορία του Σκοταδούλη; Ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει το βιβλίο στα παιδιά;

     Το παραμύθι μου «Ο Σκοταδούλης και ο Μανδύας της νύχτας», γεννήθηκε με αφορμή μία άσκηση στο Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής που παρακολουθούσα  και κίνητρο το δικό μου φόβο ως παιδί για το σκοτάδι . Επειδή είχα κουραστεί να φοβάμαι  το σκοτάδι, αντιμετωπίζοντας το σαν κάτι εχθρικό και απλησίαστο, θέλησα να  δημιουργήσω μία διαφορετική ιστορία . Το φαντάστηκα λοιπόν σαν ένα χαρακτήρα που είναι συμπαθητικός και φιλικός κι όχι κακός και αποκρουστικός όπως συνήθως το έχουμε στο μυαλό μας.

     Το μήνυμα που θέλω να περάσω είναι ότι η νύχτα, ο Σκοταδούλης δηλαδή, και ο μανδύας του είναι μία φυσική εξέλιξη της ημέρας. Μία περίοδος της χρονική αλυσίδας που παίρνει τη σκυτάλη από το Ηλιοβασίλεμα και τη δίνει στην Ανατολή. Αν δεν υπάρχει θα είμαστε όλοι κουρασμένοι και κακόκεφοι.

Επίσης το δεύτερο σημαντικό μήνυμα είναι ότι για να νικήσουμε τους φόβους μας θα πρέπει να επιστρατεύσουμε τις δικές μας δυνάμεις , που έχουμε φυλαγμένες μέσα μας.

Η Φοβοσκοταδίτσα είναι ο κακός ήρωας της ιστορίας. Μίλησέ μας γι αυτήν.

Η μάγισσα Φοβοσκοταδίτσα είναι ο φόβος μας για το σκοτάδι, ο κακός μας σύμβουλος. Το σκοτάδι, είναι μία από τις αφορμές  για να φοβόμαστε όχι η πραγματική αιτία. Πάντα ο φόβος εμφανίζεται στη ζωή μας με ένα προσωπείο και όσο τον συντηρούμε, τόσο θεριεύει και μας ταλαιπωρεί.  Μακάρι  να βρίσκουμε το σωστό  «Μπαλονοξόρκι», όπως και τα παιδιά στο παραμύθι, για να τον απομακρύνουμε από το μυαλό και την ψυχή μας.



Ο Σοφός Γέροντας συμβουλεύει τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τις καλές αρετές για να νικήσουν την κακιά μάγισσα. Ποιες είναι αυτές οι αρετές και γιατί είναι τόσο σημαντικό να τις χρησιμοποιήσουν;

     Ο Σοφός Γέροντας προτρέπει τα παιδιά, τους ήρωες του παραμυθιού, να χρησιμοποιήσουν τις δικές τους δυνάμεις για να απαλλαγούν μια και καλή από τη μάγισσα «Φοβοσκοταδίτσα». Αυτές οι δυνάμεις, είναι οι αξίες ,είναι οι αρετές που έχουμε μέσα μας και πολλές φορές τις ξεχνάμε. Είναι η Υπομονή  και η Επιμονή για αυτό που θέλουμε να πετύχουμε, το Θάρρος και η Τόλμη που μας οπλίζει με δύναμη, η Θέληση, ο κινητήριος μοχλός, το κίνητρο για τα πάντα. Είναι τόσο δυνατές που είναι ικανές να νικήσουν τον πιο επικίνδυνο εχθρό όπως είναι ο φόβος μας για το σκοτάδι, αλλά και να καταφέρουμε, ενεργοποιώντας τες, να πετύχουμε ότι στόχο θέτουμε στη ζωή μας.

Τελικά ο Σκοταδούλης θα βοηθήσει τα παιδιά να αγαπήσουν το σκοτάδι;

Ο  Ο Σκοταδούλης, με το οικείο και φιλικό του πρόσωπο και βοηθό τον Μανδύα που λάμπει με τα αστέρια και το φεγγάρι, συστήνεται στα παιδιά σαν φίλος, σαν σύμμαχος για να τα βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια. Μπορεί να τους διαβάσει το παραμύθι  και τις περιπέτειες του για να αποκοιμηθούν και να τα συντροφεύσει με το δώρο έκπληξη που θα έχουν στο μαξιλάρι τους για να γαληνεύουν. Μακάρι να βοηθήσει τους μικρούς αναγνώστες, να καταλάβουν ότι η νύχτα είναι μία φυσιολογική διαδικασία για ξεκούραση και χαλάρωση. Αλλά και να φτιάξουν το δικό τους «Μπαλονοξόρκι» για να τα καταφέρουν. Επίσης σημαντική είναι η βοήθεια γονιών και εκπαιδευτικών για να ξεπεράσουν αυτή τη φοβία τους.

Πόσο σημαντική είναι η συντροφιά ενός βιβλίου στη ζωή των παιδιών; Τι έχει να τους προσφέρει ένα βιβλίο

Τα βιβλία παραμένουν διαχρονικά η πιο καλή συντροφιά. Έχουν τη δύναμη να ταξιδέψουν τα παιδιά με τα φτερά της φαντασίας, σε προορισμούς εξωτικούς, μαγικούς και υπέροχους. Οι εικόνες που πλάθονται με τις λέξεις βοηθούν τα παιδιά στην υγιή διαμόρφωση της συναισθηματικής νοημοσύνης τους και του χαρακτήρα τους γενικότερα.

Μέσα από τα βιβλία τα παιδιά μαθαίνουν να ξεχωρίζουν το καλό και το κακό, το δίκιο και το άδικο, τις αξίες της ζωής. Επίσης, την αγάπη, το σεβασμό, την αλληλεγγύη αλλά και έννοιες όπως η διαφορετικότητα, η μετανάστευση, η οικολογία, το περιβάλλον, τα ισότιμα δικαιώματα. Η παιδεία, η μόρφωση, η καλλιέργεια του πνεύματος και της ψυχής, η  πολύπλευρη γνώση που αποκτούν τα παιδιά μέσα από την ανάγνωση των βιβλίων, πιστεύω ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να έχουμε μία πιο υγιή κοινωνία.

Εκτός από παιδικές ιστορίες έχουμε διαβάσει από εσένα καταπληκτικά διηγήματα. Θα μπορούσαμε να περιμένουμε ένα βιβλίο δικό σου γεμάτο διηγήματα; Ποια τα μελλοντικά σου σχέδια;

Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Νιώθω τυχερή γιατί αρκετά κείμενα μου έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και blog όπως και στο φιλόξενο «Ιστορίες ζωής». Η μικρή φόρμα με τη μορφή διηγημάτων μου αρέσει πολύ και μου ταιριάζει. Είναι στα άμεσα σχέδια μου, η δημιουργία ενός βιβλίου με διηγήματα που έχω αγαπήσει. Ευσεβής πόθος παραμένει η συγγραφή ενός ολοκληρωμένου μυθιστορήματος. Παράλληλα,  επειδή τα πρώτα μου βήματα στην συγγραφή ήταν τα ποιήματα και εξακολουθώ να αγαπώ αυτό το είδος έκφρασης, θα ήθελα να εκδώσω μία ποιητική συλλογή , με στίχους που έχω συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια.

1   Κλείνοντας θα ήθελα να δώσεις μια συμβουλή στα παιδιά και στους νέους μας που καθημερινά πια έρχονται αντιμέτωπα με αρκετούς και πρωτόγνωρους φόβους επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα τους.

     Η συμβουλή που θέλω να δώσω στους νέους αναγνώστες είναι η συμβουλή που δίνω και στις κόρες μου  αλλά φροντίζω να την ακολουθώ και η ίδια. Οι φόβοι μας συνήθως κρύβουν βαθύτερες αγωνίες και άγχη που μας καταδυναστεύουν. Αν τους εντοπίσουμε και τους αναγνωρίσουμε , έχουμε την επιλογή ή να προσπαθήσουμε να τους απομακρύνουμε όταν καταλήγουν να μας ενοχλούν  ή ακόμα και να τους αποδεχθούμε και να συνυπάρχουμε με αυτούς όταν αυτό βέβαια δε βλάπτει την ψυχική και σωματική μας υγεία. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι οτιδήποτε βαραίνει επικίνδυνα τη ψυχή μας, καλό είναι να το συζητήσουμε με έναν επαγγελματία υγείας.

Ζωή μου ευχαριστώ θερμά για τη δυνατότητα να συστήσω στους αναγνώστες του φιλόξενου blog σου «Ιστορίες ζωής», το παραμύθι μου και να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου. Καλή συνέχεια και καλή επιτυχία και σε σένα!

Χριστίνα μου σε ευχαριστώ πολύ και σου εύχομαι κάθε επιτυχία!





Η Χριστίνα Μιχαηλίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα . Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και κατέχει Master of Business Administration από το Derby University. Εργάσθηκε πολλά χρόνια ως καθηγήτρια στην εκπαίδευση ενηλίκων .Επίσης απασχολήθηκε σε τμήματα Πωλήσεων, Μάρκετινγκ και Ανθρωπίνου Δυναμικού. Δραστηριοποιείται ως Σύμβουλος εκπαίδευσης και Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Η συγγραφή αντιπροσωπεύει για εκείνη ένα θεραπευτικό ταξίδι ψυχής. Γράφει ποιήματα , διηγήματα, παραμύθια . Κείμενα της έχουν φιλοξενηθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά, σε συλλογικά βιβλία και έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς. Παράλληλα, γραφεί σε ηλεκτρονικά περιοδικά. 

Το πρώτο της παραμύθι «Ο Σκοταδούλης και ο Μανδύας της νύχτας» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οσελότος.

Είναι παντρεμένη και έχει δύο κόρες.


Συνέντευξη: Ζωή Κοντόγιαννου

 

 


2.    

 

3.     

 


 

4.     

5.     

6.        


  

11.    

Comments

Popular posts from this blog

Αφιέρωμα στη Φλώρα Κρητικού

Νικόλας Οίκουτας: Μετά από ένα άσχημο τροχαίο δυστύχημα, φοιτητής ιατρικής.

Παρασκευή Γιακουμάκη. Στην Στράτα του Προφήτη Ηλία.